De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Bolleboos

Hét jubileumwoord van Van Dale

Het woord bolleboos is verkozen tot hét Van Dale Jubileumwoord. Van Dale organiseerde de verkiezing ter ere van het 150-jarig bestaan van het woordenboek. Ruim 12.000 mensen stemden op een van de 150 genomineerde woorden.

De top 5

1. bolleboos

Het woord bolleboos komt uit 1866 en werd in 1884 in het woordenboek omschreven als 'een bijzonder knap mensch, iemand die in iets uitmunt'. In het filmpje op de website van Van Dale wordt verteld dat het woord in het Jiddisch 'heer des huizes' betekent.

2. regelneef

Het woord regelneef werd voor het eerst gesignaleerd in 1977. Volgens het woordenboek uit 1984 is het 'iemand met een overdreven organisatiedrift, iemand die alles wil regelen'. Het woord werd in de jaren 80 door de Nederlandse televisemakers Koot en Bie algemeen bekend gemaakt.

3. bekokstoven

Het woord bekokstoven komt uit het jaar 1900, en betekent volgens het woordenboek uit 1950 iets 'heimelijk, buiten iemand om tot stand brengen of regelen. Ook wel bekonkelen'.

4.selfie

Dit woord uit 2013 is in 2014 voorlopig toegevoegd. Het betekent: fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op sociaalnetwerksites. Meer uitleg over voorlopige woorden vind je hier.

5. prima

Dit woord prima uit 1868 betekent volgens het woordenboek uit 1874 'van de hoogste klas; de eerste soort; eerste wissel'. Inmiddels wordt het woord vooral gebruikt in de betekenis van 'uitstekend'.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen