De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Wegwijs in woordverkiezingen

Waar kun je stemmen voor 2014?

Een van de woorden waar je op kunt stemmen.
Een van de woorden waar je op kunt stemmen.

De tijd van de Woord van het Jaar-verkezingen is weer begonnen. Taalhelden zet voor je op een rijtje bij welke verkiezingen je een stem kunt uitbrengen of een woord kunt nomineren.

Anglicisme van het jaar

De bedoeling van deze wedstrijd is om een deels of volledig Engels woord te kiezen dat een waardevolle aanvulling is op de Nederlandse taal. Het gaat er dus niet om wat je het lelijkste gebruik van het Engels vindt, maar welk woord of welke zegswijze je juist goed of mooi vindt. Je kunt zelf tot 1 december woorden nomineren. Daarna mag het publiek stemmen op de genomineerde woorden. In 2013 won awkward de verkiezing. Voor 2014 zijn al genoemd: dat maakt sense, dat zuigt, impact, en huisgemaakt

Weet jij een Engels woord dat het verdient de winnaar te worden? Nomineer hier een anglicisme.

Weg met dat woord!

Vorig jaar werd het woord 'kids' de deur gewezen, maar ook dit jaar kun je weer een woord verbannen uit onze taal. Tot 8 december kun je een woord nomineren dat je niet meer terug wilt horen. Schrijfster Griet Op de Beeck is klaar met het woord passie en televisiemaker en comedian Lieven Scheire vindt het mooi geweest met het woord impressionant.

Voel jij de behoefte een woord de nek om te draaien? Nomineer hier een woord dat je graag wilt verbannen.

Jongerenwoord - Van Dale

Als onderdeel van het Woord van het Jaar houdt de website van het woordenboek Van Dale elk jaar ook een verkiezing voor het jongerenwoord van het jaar. Eerder wonnen twerken, yolo, whappen en swag de verkiezing. Dit jaar kun je onder meer kiezen uit churchie en onesie.

Stem hier voor het Nederlandse Jongerenwoord van het jaar.
Stem hier voor het Belgische Jongerenwoord van het jaar

Woord van het Jaar - Van Dale

Omdat Taalhelden een jongerensite is, vestigen wij de aandacht op de verkiezing van het jongerenwoord, maar Van Dale zelf pakt vooral groot uit met de algemene verkiezing van het Woord van het Jaar. Vorig jaar kwam selfie daarbij als winnaar uit de bus. Dit jaar kun je in Nederland stemmen op onder meer fotobom en dagobertducktaks, en in België onder andere op boterhammentaks en wormburger.

Stem hier voor het Nederlandse woord van het jaar.
Stem hier voor het Belgische woord van het jaar.

Woord van het Jaar - Onze Taal en De Taalstaat 

Niet alleen van Dale houdt een Woord van het Jaar-verkiezing. Ook het Genootschap Onze Taal en het Nederlandse radioprogramma De Taalstaat hebben een stemronde georganiseerd. Tot 6 december mag je woorden nomineren die 'kenmerkend' waren voor het afgelopen jaar. Dat zouden woorden kunnen zijn als stroopwafelpiet, ebola, loomen of tinderen.

Welk woord vind jij typisch 2014? Kijk hier hoe je kunt stemmen.

Vaagtaalverkiezing

Wat is het meest vage woord van 2014? Of de meest wazige uitdrukking? In 2013 vormden participatiesamenleving, uitbodemen en horizontaal beleid de topdrie. Dit jaar staan op de nominatie woorden en uitdrukkingen als ombuiggesprek, comfortzone en stip aan de horizon

Stem hier op de vaagste taal van 2014.

Op de website van Onze Taal staat een lijst met alle woorden van het jaar in verschillende landen van 2000 tot nu.

 

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?