De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Woordenboeken op internet

Online naslagwerken

Op internet zijn talloze woordenboeken te vinden, sommige wat betrouwbaarder dan andere. Taalhelden zet er een paar op een rijtje.

woordenlijst.org

In dit woordenboek vind je geen betekenissen, maar de officiële schrijfwijze van Nederlandse woorden. De woordenlijst is ook bekend als het Groene Boekje.

vandale.nl en vandale.be

De gratis Van Dale op internet geeft de betekenis van veel woorden. Sommige woorden ontbreken in de gratis versie van de site. Als betalende woordzoeker kun je van vrijwel álle Nederlandse woorden een uitgebreide beschrijving lezen.

etymologiebank.nl

De site etymologiebank vertelt je over de herkomst van veel woorden: hoe lang kennen we het woord en uit welke taal is het woord afkomstig?

WNT en andere historische woordenboeken

Het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het grootste woordenboek ter wereld en beschrijft Nederlandse woorden van 1500 tot 1976. Het is bijvoorbeeld handig om oude of weinig gebruikte Nederlandse woorden op te zoeken. Naast woorden uit WNT vind je op deze site ook Friese woorden en Oudnederlandse woorden uit de periode voor 1500.

Synoniemen.net

Een synoniem is 'een ander woord' dat dezelfde betekenis heeft. Op synoniemen.net kun je die 'andere' woorden vinden.

Van Dale Rijmwoordenboek

Op deze website kun je rijmwoorden zoeken voor bijvoorbeeld gedichten, raps of liedjes.

Vlaams woordenboek

Als je op zoek bent naar de betekenis van een woord dat vooral in Vlaanderen voorkomt, kun je terecht bij het Vlaams woordenboek. Voor dit woordenboek kan iedereen betekenissen inzenden, daarom zijn niet alle betekenissen betrouwbaar, maar veel zijn dat wel.

Beeld: Remixed - Vysotsky - CC BY-SA 4.0

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?