De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Onesie en aanmodderfakker

Winnende woorden van 2014

Er zijn elk jaar een heleboel van 'woord van het jaar'-verkiezingen.
Er zijn elk jaar een heleboel van 'woord van het jaar'-verkiezingen.

De meeste winnaars van de woordverkiezingen van 2014 zijn gekozen. Taalhelden zet ze voor je op een rijtje.

onesie

Onesie, spreek je uit als one, één in het Engels, en sie, zoals je het schrijft. Dit woord is in België het jongerenwoord van het jaar geworden. Het betekent: ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon. Vorig jaar werd in België swag verkozen tot jongerenwoord van het jaar.

aanmodderfakker

Dit woord werd in Nederland jongerenwoord van het jaar. Het betekent: iemand zonder ambities die niet verder komt in het leven, lapzwans [porte-manteauwoord van aanmodderen en motherfucker]. De film Aanmodderfakker won in 2014 in Nederland een Gouden Kalf in de categorie Beste Speelfilm. Vorig jaar was twerken in Nederland de winnaar in de categorie jongerentaal.

flitsmarathon

In België werd dit woord verkozen tot hét woord van het jaar van Van Dale. Het is een woord voor snelheidscontroles die de hele dag duren en waarbij de politie dus heel lang achter elkaar 'flitst' (foto's maakt van snelheidsovertreders). Vorig jaar kwam selfie als winnaar uit de bus.

dagobertducktaks

Dagobertducktaks is in Nederland gekozen tot hét woord van 2014 van Van Dale. Het is een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen. Deze belasting wordt ook wel superrijkentaks, of hyperrijkentaks genoemd. Net als in België won in 2013 ook in Nederland het woord selfie de verkiezing.

flabbergasted

Flabbergasted werd gekozen tot anglicisme van het jaar. Het was daarmee het mooiste oorspronkelijk Engelse woord in de Nederlandse taal van 2014. Het betekent: verbaasd of verbijsterd. Vorig jaar ging het woord awkward er met de titel vandoor.

kwaliteitsvenster

Het minstzeggende woord van 2014 is het woord kwaliteitsvenster, volgens de mensen die stemden voor de Vaagtaalverkiezing 2014. Het woord kwaliteitsvenster wordt in Nederland vooral gebruikt door ziekenhuizen, als instrument om transparant te zijn over de kwaliteit van de ziekenhuizen ... of zoiets.

oudjes

Dit woord mag volgens de kiezers van Weg met dat woord! 2014 volledig verdwijnen. Ze vinden het denigrerend en horen liever ouderen of senioren in plaats van oudjes. Vorig jaar werd het woord kids verbannen.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?