De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Wat zijn holle woorden?

Sollicitatietaaltip 4

Waarom is het niet slim om te zeggen dat je spontaan en nieuwsgierig bent?

Misschien heb je het zelf al eens in een brief geschreven: ik ben nieuwsgierig en spontaan. Veel mensen doen dat, en toegegeven: het lijken goede eigenschappen om te noemen. Maar denk er eens goed over na, gaat iemand echt 'leven' door een beschrijving met nieuwsgierig en spontaan? Nee hè? Daarvoor zijn de woorden nieuwsgierig en spontaan te hol en niet specifiek genoeg. Waarschijnlijk kun je zo tien mensen in je omgeving aanwijzen die voldoen aan de beschrijving nieuwsgierig en spontaan.

Holle woorden

De kans dat iemand zich iets kan voorstellen bij wie je bent, wordt groter naarmate je minder holle woorden gebruikt. Slimmer is het om te vertellen wat je precies bedoelt met die beschrijving. Laten we een paar voorbeelden bekijken:

De holle zin:

  • Ik ben nieuwsgierig, heb veel verschillende interesses en ik ben spontaan.

De zin waarin je beschrijft wat je bedoelt:

  • Vorig jaar heb ik een reis door Europa gemaakt en in elk land interviews afgenomen over mijn vakgebied. Daarvoor ben ik ter plekke naar verschillende bedrijven gegaan, waar ik mijzelf soms met handen en voeten verstaanbaar heb gemaakt.

Hier blijkt uit dat je nieuwsgierig bent en dat je veel verschillende interesses hebt, want je hebt door heel Europa gereisd en met andere mensen gepraat. Ook blijkt dat je spontaan bent, want iemand die niet erg spontaan is, durft waarschijnlijk niet dwars door een taalbarrière heen bedrijven aan te spreken. 

De holle zin:

  • Ik functioneer goed in een team, ben creatief en een harde werker.

De zin waarin je beschrijft wat je bedoelt:

  • Bij de sportvereniging organiseerde ik elke week overlegmomenten met mijn teamgenoten, en om ze te motiveren deel te nemen, zorgde ik dat er elke keer andere mensen verantwoordelijk waren voor de inhoud van de gesprekken. Soms kostte dat veel tijd, maar omdat het goed was voor onze resultaten, was ik bereid er veel vrije tijd aan op te offeren.

Hieruit blijkt dat je goed in een team functioneert, omdat je werk maakt van de communicatie. Verder kun je zien dat je creatief bent, omdat je oplossingen verzint voor problemen (het motiveren van de medesporters). Tot slot: omdat je bereid bent je vrije tijd op te offeren, moet de ontvanger van de brief wel constateren dat je een harde werker bent.

De holle zin:

  • Ik ben een out of the box-denker, kan zelfstandig werken en ik heb geen 9-tot-5-mentaliteit.

De zin waarin je beschrijft wat je bedoelt:

  • Niet zo lang geleden heb ik zelf een benefietinterview georganiseerd om zo te zorgen dat de kinderen die in mijn wijk onder de armoedegrens leven ook een leuk Sinterklaasfeest zouden hebben. Hoewel niemand wist wat een benefietinterview was, kwamen er toch veel mensen op af. Ik ben student Sociaalpedagogisch Werk, maar het benefietinterview was geen onderdeel van mijn studie. De organisatie van het interview heb ik grotendeels alleen en in de avonduren uitgevoerd.

Hieruit blijkt dat je out of the box denkt, want een benefietinterview is een uniek idee. Ook kun je uit de tekst opmaken dat je geen 9-tot-5-mentaliteit hebt en dat je zelfstandig kunt werken, want je hebt het grotendeels alleen en in de avonduren georganiseerd.

Stel je vraag!

Heb jij sollicitatietaalvragen, of zou je graag je sollicitatiebrief door ons laten beoordelen? Laat een berichtje achter in de reacties hieronder, op Twitter of Facebook. Of stuur een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden[punt]nl

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?