De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Wat is een kofschip?

Een boot met een brede achtersteven

Kofschip 'De Harmonie' © B. Oldenburger
Kofschip 'De Harmonie' © B. Oldenburger

Als we het over een echt kofschip hebben, bedoelen we eigenlijk een kof. Een kofschip is een zeeschip met een brede achtersteven. Een kofschip gaat niet snel en is geschikt voor de oceaan.

Maar 't kofschip is ook nog iets anders ... 

Ezelsbruggetje

Wie foutloos wil leren schrijven, kan gebruik maken van het ezelsbruggetje ’t kofschip. Het woord bevat al onze stemloze medeklinkers; dus alle medeklinkers waarbij de stembanden niet trillen.

Wanneer je bijvoorbeeld een voltooid deelwoord wilt maken van een werkwoord (zoals geblust bij het werkwoord blussen) en je weet niet of je aan het eind van het woord een d of een t moet schrijven, dan luister je even naar de stam van het werkwoord, in dit geval blus. Als die eindigt op een van de medeklinkers van ’t kofschip, dan zet je een t aan het eind van het woord. En anders een d

XTC-koffieshop

Echt compleet is ’t kofschip niet, want sommige medeklinkers staan er niet in, zoals de x. Maar als je bedenkt dat de letter x net zo klinkt als de combinatie ks, is de oplossing wel duidelijk. Om dit de ontbrekende x toe te voegen zijn nieuwe ezelsbruggetjes, zoals ex-fokschaap en xtc-koffieshop bedacht, maar die zijn veel minder bekend gebleven. Ook kan er bij woorden als verhuizen of beleven een probleem optreden, want wat is de stam van verhuizen? Je moet dus al een beetje kennis hebben om 't kofschip toe te passen.

Reacties

verhuizen is een werkwoord, dus moet je -en weg denken. dan blijft de -z over en die zit niet in het kofschip.

Maak van het deelwoord een bijgevoegd naamwoord hoor je een t of een d dan weet je het voorbeeld: ze hebben er erg geschranst het erg geschrznste feest dus t nog 1 het getapTe bier

 

Beste Dries,

Dat werkt natuurlijk alleen als je weet of het een d of t is in het bijvoeglijk naamwoord of als je het kunt horen. Bij woorden als krabben kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan.

Groetjes, Maartje - van Taalhelden

je schrijft: ...dan luister je even naar de stam van het werkwoord, in dit geval blus... dit is geen goed voorbeeld. denk eens aan 'gebloosd'. in jouw voorbeeld zou dit moeten zijn: gebloost. Helaas, het werkwoord is blozen. Dit staat met een 'z' en deze zit niet in het kofschip. Hier gaat deze vlieger dus niet op.

 

Hoi Irene,

Je krijgt de stam door van het hele werkwoord -en af te halen. Dat is bij blozen dus bloz. De stam eindigt op een z. Die zit niet in het kofschip, dus dan kom je toch bij een d uit.

Groetjes, Maartje - van Taalhelden

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?