De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Spookwoorden

Niet-bestaande woorden in het woordenboek

Roltrappist is een verzinsel van een woordenboekmaker.
Roltrappist is een verzinsel van een woordenboekmaker.

Een spookwoord is een woord dat niet echt bestaat, maar dat toch in een woordenboek staat. Sommige spookwoorden zijn in het woordenboek terechtgekomen door een tikfout. Maar woordenboekmakers zetten er ook expres spookwoorden in, zoals roltrappist in Verschueren (een grapje met roltrap en trappist) en stromen als de rijn bij Detiger in de Grote Van Dale (Pim Detiger was directeur van Van Dale).

Waarom doen ze dat?

Een uitgever van woordenboeken investeert veel tijd en geld in het maken van een woordenboek. Een van de tijdrovendste klussen is bepalen welke woorden wél in het woordenboek worden opgenomen en welke niet. De selectie van trefwoorden in een woordenboek is dus heel waardevol. Om te voorkomen dat andere uitgevers die selectie zomaar overnemen en daardoor goedkopere woordenboeken kunnen maken, zetten woordenboekmakers een aantal spookwoorden in hun trefwoordenlijst. Als anderen die lijst voor hun eigen woordenboek gebruiken, is het gemakkelijk om aan te tonen dat de lijst is gestolen.

Honduree

Woordenboekmaker Van Dale laat zijn spookwoorden officieel vastleggen bij de notaris. Een van de spookwoorden in de vorige druk van de Grote Van Dale was honduree, ‘een papiertje dat tussen voorverpakte plakjes ham, kaas e.d. wordt gelegd’.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen