De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Nu de website Taalhelden heet, ben ik banger om een fout te maken'

Maartje, hoofdredacteur Taalhelden

De meeste jaaroverzichten verschijnen in de kerstvakantie, maar dan heeft de jongerenredactie van Taalhelden ... uh ... kerstvakantie! Daarom nu, in januari, een schets van de hoogte- en dieptepunten van het taaljaar 2014 van een deel van de redactie. Vandaag het taaljaar 2014 van hoofdredacteur Maartje Luif.

Naam: Maartje Luif
Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Leuven, België

Wat doe je?

Ik ben schrijver, columnist en hoofdredacteur en ik coach andere schrijvers.

Welke gebeurtenissen waren voor jou bepalend in 2014?

Ik zocht en vond een nieuw huurhuis, de Taalhelden-website werd gemaakt en gelanceerd, en mijn werk als online schrijfcoach ging goed lopen.

Welk woord typeert jouw jaar? 

CMS, oftewel: Content Management System. Dat is het woord voor het dashboard van een website, de plek waar ik dit jaar uren en uren heb doorgebracht om Taalhelden van de grond te krijgen. 


Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2014 las?

Het verband tussen de dingen ben ik zelf - een bundel columns van Remco Campert. Ik heb heel weinig oorspronkelijk Nederlandstalige boeken gelezen, dus er was niet veel keuze, maar de zinnen in dit boek hebben veel indruk op me gemaakt. Alleen al de titel: mooi!

Wat was het mooiste nieuwe woord dat je in 2014 tegenkwam?

Angejiddeld, dat betekent dat je je als niet-jood thuisvoelt in een joodse omgeving. Ik leerde het per ongeluk en ik vind het een heel grappig woord.


'
Dommigheid en slordigheid zien er hetzelfde uit.'


Wat was het mooiste Nederlandstalige lied dat je dit jaar hoorde?


Voor Taalhelden heb ik veel Taalkunstenaars moeten zoeken, Een van de liedjes die ik erop zette, was Iemand dood van De Speeldoos van Torre en Roos: heel mooi.

Wat was de leukste of domste taalfout die je maakte?

Nu de website Taalhelden heet, ben ik nog banger om een fout te maken. Hoewel we met de site bedoelen dat in iedereen een taalheld schuilt, ben ik bang dat mensen verwachten dat we te allen tijde zelf taalhelden zijn. Elke taalfout die ik namens Taalhelden maakte waar een ander me op moest wijzen, was dus de ergste fout van het jaar. Meestal was het slordigheid, een enkele keer dommigheid (zoals de hoofdletter in Sinterklaasgedicht). Maar dommigheid en slordigheid zien er hetzelfde uit.

Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Zonder twijfel de goede reacties op Taalhelden, waaronder deze recensie op een website voor anderstaligen die Nederlands leren. 

Wie was de beste taalgebruiker in 2014?


Mijn man. Om dit bijvoorbeeld. En omdat hij grappiger is dan de meeste mensen. Maar ik ben niet geheel objectief.

En wat was je grootste taalergernis?


'Hoe … is dat?' Hoe goed is dat? Hoe cool is dat? Hoe belachelijk is dat? Niet omdat ik iets tegen anglicismen heb - integendeel, kom maar op met die taalvernieuwing - maar omdat het écht niet lekker klinkt.

Wat leerde je in 2014 over de Nederlandse taal?

Dankzij het werk aan de Taalhelden-site heb ik ontzaglijk veel geleerd over het Nederlands. Bijvoorbeeld: door de rubriek Wereldwijd te maken, weet ik dat er tientallen talen zijn waarin het Nederlands opduikt, zelfs tot diep in Afrika. Door de tijdlijn van de rubriek Geschiedenis heb ik inmiddels een behoorlijk compleet beeld van hoe het Nederlands vanaf de jaartelling een belangrijke taal werd. 

Heb je een taaltip voor 2015?

Volg @iederwoord op Twitter en zoek de woorden die je niet kent op. Ik heb op die manier dit jaar tientallen nieuwe woorden geleerd, van lorejas tot luur.

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?