De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Ik gebruikte voor het eerst het woord adequaat'

Janine van Taalhelden

De meeste jaaroverzichten verschijnen in de kerstvakantie, maar dan heeft de jongerenredactie van Taalhelden ... uh ... kerstvakantie! Daarom nu, in januari, een schets van de hoogte- en dieptepunten van het taaljaar 2014 van een deel van de redactie. Vandaag het taaljaar 2014 van Janine Smit.

Naam: Janine Smit
Leeftijd: 18 jaar
Woonplaats: Veendam, Groningen

Wat doe je?

Ik studeer rechten aan de Hanzehogeschool, ik werk en ik hoor bij de redactie van Taalhelden. En zo nu en dan als ik van de bank af kan komen, sport ik ook nog wel eens.

Welke gebeurtenissen waren voor jou bepalend in 2014?

Ik haalde mijn havo-diploma en mijn rijbewijs, ik begon met een studie rechten en ik heb mezelf leren accepteren.

Welk woord typeert jouw jaar? 

Slagen, voornamelijk omdat ik zoveel dingen heb weten te behalen. Meestal in één keer, dat geeft me een behoorlijk goed gevoel. 


Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2014 las?

De passievrucht van Karel Glastra van Loon. Een boek over hoe ingewikkeld familierelaties kunnen zijn. Dit jaar heb ik niet veel oorspronkelijk Nederlandstalige boeken gelezen, maar deze sprong er wel tussenuit. Persoonlijk vind ik het mooi, omdat het zo goed de frustratie van een persoon weergeeft.

Wat was het mooiste nieuwe woord dat je in 2014 tegenkwam?

Adequaat: voldoende, gepast. Eigenlijk hoorde ik dit woord niet voor de eerste keer, maar het was dit jaar wel voor het eerst dat ik het zelf gebruikte. 'Ik maakte een taalfout terwijl ik net had gezegd dat ik goed was in Nederlands.'


Wat was het mooiste Nederlandstalige lied dat je dit jaar hoorde?


Ik luister niet veel naar Nederlandse muziek. De enige Nederlandse nummers die ik dit jaar heb gehoord zijn Sexy als ik dans van Nielson en Pak van mijn hart van Nick & Simon. Beide vond ik eigenlijk wel leuk.

Wat was de leukste of domste taalfout die je maakte?


In een heel formeel mailtje vergat ik een komma te zetten, hierdoor liep de zin niet lekker. Naar mijn idee verpestte dat gelijk de professionele houding die ik probeerde aan te nemen. Het was ‘maar’ een mailtje aan mijn SLB’er (studieloopbaanbegeleider), maar die is wel gespecialiseerd in Nederlands. Daarbij had ik ook nog eens gezegd dat ik wel goed ben met Nederlands. Een beste blunder …

Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Mede door mijn studie leerde ik Nederlands gebruiken op een heel andere manier dan ik gewend was: nieuwe termen, moeilijke woorden, betere manieren om te schrijven. Ik vond het leuk en zeker een nieuwe uitdaging.

Wie was de beste taalgebruiker in 2014?


Een van mijn beste vriendinnen, omdat ze is begonnen aan een studie Nederlands. Ik kan geen fout meer maken zonder dat ik daarvoor op de vingers word getikt.

En wat was je grootste taalergernis?


Ik kan me nog steeds enorm ergeren aan mensen die als mij zeggen, mensen die men gebruiken in een zin als ik heb men telefoon laten repareren. Of mensen die is gebruiken wanneer er eens moet staan.

Heb je een taaltip voor 2015?

Als je indruk wil maken op je leraar Nederlands, strooi met dure woorden!

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?