De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Het Groene Boekje

De officiële spelling

Geen uitleg, geen vertaling, alleen maar woorden en hun spelling.
Geen uitleg, geen vertaling, alleen maar woorden en hun spelling.

Wil je weten hoe je een woord officieel moet schrijven? Kijk dan in de Woordenlijst Nederlandse Taal, beter bekend als het Groene Boekje. Je kunt ook online zoeken in het Groene Boekje. De naam Groene Boekje heeft de lijst te danken aan zijn uiterlijk. Het boek verscheen voor het eerst in 1954 en had toen een groene kaft. Alle edities erna kregen ook een groen omslag.

In opdracht van ministers

In de woordenlijst staat de spelling van woorden zoals die elke tien jaar opnieuw wordt vastgesteld door de Commissie Spelling van de Taalunie* die werkt in opdracht van het Comité van Ministers. Het Comité van Ministers zijn de ministers van Cultuur en Onderwijs van Nederland en Vlaanderen. De voorgeschreven spelling is verplicht in het onderwijs en voor de overheid. Het Groene Boekje geeft dus de spelling die je op school leert. 

Alleen de schrijfwijze

Onder de woordenboeken is het Groene Boekje een vreemde eend in de bijt, want er staan alleen maar kolommen met woorden in. Geen uitleg, geen vertaling, alleen maar woorden. Wel staat het lidwoord erbij, soms het geslacht en je kunt erin opzoeken hoe je woorden kunt afbreken en op welke manier je werkwoorden vervoegt. Ook kun je er alle spellingregels in vinden. Die kun je trouwens ook online lezen.  Als je twijfelt aan de spelling van een woord, kun je in de woordenlijst vinden hoe je het officieel moet schrijven. Maar als je de betekenis van een woord zoekt, heb je een verklarend woordenboek nodig, zoals bijvoorbeeld Van Dale.

De website Taalhelden is ook een initiatief van de Taalunie

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Verwarwoordenboek
weetjes

Verwarwoordenboek

Sommige woorden verschillen meer dan je denkt

Een vlog is eigenlijk een soort gesprek
weetjes

Een vlog is eigenlijk een soort gesprek

Hoe Youtubers de conversatie op gang houden