De Beste Boeken van 2017
De prijswinnaars op een rij

Dit zijn de beste boeken van 2017.
Winnaar Dioraphte Literatourprijs 2017 - juryprijs voor een oorspronkelijk Nederlandstalig boek
Weg - Jowi Schmitz
Als Anna eenmaal besloten heeft weg te lopen, gaat het snel. Ze staat nog niet bij de snelweg of er stopt al een vrachtwagen, die ook nog eens helemaal naar Barcelona blijkt te gaan. ‘Je hebt geluk,’ zegt de dwergin met rode klompjes achter het stuur. Of Anna geluk heeft weet ze niet zeker, wel dat ze ernaar op zoek is. In Barcelona ontmoet Anna Barry. Barry is de koning van de straat, een zelfverkozen ‘uitbijter’. Barry viert de nacht, staat boven de maatschappij, heeft zijn eigen wetten uitgevonden. Net zoals de muzikanten waar hij mee optrekt. Er is het rauwe leven van de straat, hitte, geen geld, stof. Er is ook de vrijheid van de havelozen. Wie niets heeft, hoeft niets te beschermen.
Winnaar Dioraphte Literatourprijs 2017 - juryprijs voor een in het Nederlands vertaald boek voor jongeren van 15 tot 18 jaar
Een - Sarah Crossan - vertaald door Sabine Mutsaers
Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.
Winnaar van de Dioraphte Literatourprijs 2017 - publieksprijs voor het beste boek voor jongeren tussen 15 en 18 jaar
De negen kamers - Peter-Paul Rauwerda
Jonas wordt al enige tijd geteisterd door vreselijke hoofdpijnen. Juist op het moment dat hij alleen thuis is, worden ze vrijwel ondraaglijk.
Dan gebeurt er iets vreemds. ’s Nachts wordt er ingebroken en de ongenode gast last een groot boek achter. Jonas leest in het boek over een merkwaardig huis. Later op de dag blijkt een paar straten verderop een dergelijk huis te zijn verschenen op de plek waar de dag ervoor nog een braakliggend veldje lag.
Het huis krijgt Jonas in zijn greep. Nadat hij binnen weet te dringen, dwaalt hij als Alice in Wonderland van kamer naar kamer en komt hij van de ene wonderlijke situatie in de andere terecht. Er ontrafelen zich gebeurtenissen en verhalen die heen en weer deinen tussen door en werkelijkheid. Zal hij aan de greep van het huis kunnen ontkomen?
Winnaar Hebban Award 2017 - publieksprijs voor het beste Young Adult-boek
54 minuten - Marieke Nijkamp
10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten.
Paniek barst los in de aula van Opportunity High School wanneer een leerling begint te schieten en de andere leerlingen tot hun afgrijzen ontdekken dat ze als ratten in de val zitten.
Maar sommigen van hen hebben nóg meer reden om bang te zijn voor de schutter…
Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs 2017 - juryprijs voor het beste historische jeugdboek (in 2017 viel de prijs in de categorie 'lezers vanaf 12 jaar')
Haaieneiland - Rob Ruggenberg
722. Roemer is matroos op een van drie schepen die op ontdekkingsreis zijn in de Stille Zuidzee. Al maanden varen ze daar rond en het leven aan boord wordt steeds zwaarder. Het regent en stormt, het eten is bedorven, de matrozen worden afgebeuld en velen hebben scheurbuik. Als een van de schepen op een klif loopt en vergaat, grijpt Roemer zijn kans en loopt weg. Met vier anderen blijft hij achter op een klein koraaleiland.
Het eiland lijkt een klein paradijs: het is groen, er is eten in overvloed en er worden parels gevonden. Roemer sluit vriendschap met een meisje van het eiland en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is – en niet alleen omdat de zee er vol zit met haaien …
Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2017 - publieksprijs voor het beste jeugdboek voor 12- tot 15-jarigen
Schuld - Mel Wallis de Vries
Kort na elkaar plegen enkele leerlingen zelfmoord. Er lijkt geen verband tussen de jongeren te zijn. De politie bestempelt het dan ook als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: jij bent de volgende… Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vrezen voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar.
Eén waarschuwing: zorg dat je naam niet op de lijst staat.
Winnaar Jonge Jury Debuutprijs 2017 - publieksprijs voor het beste debuut voor 12- tot 15-jarigen
Paradise now - Anouk Saleming
Aan het begin van de vakantie verdwijnt Elif op de scooter van haar broer. Die is woedend en schakelt al zijn vrienden in om haar te vinden. Een week later wordt de scooter aangetroffen bij een dancefeest aan het strand. Maar waar is Elif? Stanley is net in Nederland komen wonen. Hij gaat in september naar de dansacademie, een lange lege zomer ligt voor hem. Aan de overkant van de straat ziet hij een scooter staan, de sleutels er nog in. Eén ritje maken kan geen kwaad, toch? In een zinderende zomernacht worden de levens van Elif, haar broer, zijn vrienden en Stanley voor altijd verbonden. Door één pistoolschot ...
Winnaar Gouden Lijst 2017 - juryprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdliteratuur in de leeftijd 12 tot 15 jaar
Hoe Tortot zijn vissenhart verloor - Benny Lindelauf
Tortot, een cynische kok die met alle oorlogen meereist, vindt op een ochtend een jonge, gevluchte soldaat in een van zijn voorraadvaten. Het liefst wil de kok hem verraden, maar een verkoudheid gooit roet in het eten. Er ontstaat een vriendschap tegen wil en dank terwijl de oorlog doorraast … Later, véél later, toen Tortot stokoud en kinds was, zei hij wanneer men hem vroeg naar zijn ervaringen als oorlogskok ten tijde van de Grote Oorlogen, dat hij zijn hele leven trouw hetzelfde leger gediend had.
‘Hetzelfde leger?’
‘Hetzelfde leger.’
‘Maar welk leger was dat dan?’
‘Wat een domme vraag!’ antwoordde Tortot dan. ‘Het leger dat won natuurlijk! Ik diende altijd het leger dat won!’
En dan schaterde hij het uit en daarna moest hij huilen, weerloos als een kind.
Winnaar Gouden Lijst 2017 - juryprijs voor de beste in het Nederlands vertaalde jeugdliteratuur in de leeftijd 12 tot 15 jaar
Suzy en de kwallen - Ali Benjamin, vertaald door Lidwien Biekmann
Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.
Winnaar Woutertje Pieterse Prijs - juryprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek
Stella, ster van de zee - Gerda Dendooven
O jee, kijk daar, een voetje. En daar een handje. Met vingertjes. En nog een voetje. Man, dit is geen vis, dit is een mens. Wat zeg ik, dit is een kind. Een levend kindje met heel veel haar. Maar wat doet dit poppetje in het water? Zou iemand het in zee hebben gegooid? Of is het van een boot gevallen? Een visser en zijn vrouw vinden op een dag een klein meisje in hun netten. Niemand weet wie ze is of waar ze vandaan komt. Ze beslissen om het kind te houden en noemen haar Stella, Ster van de Zee. Dat Stella anders is dan de andere kinderen, daar komen haar nieuwe ouders pas na een tijdje achter. Zal Stella bij hen kunnen blijven? En wil ze dat eigenlijk wel?
Winnaar Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2017 - tweejaarkijkse juryprijs voor het beste jeugdboek
Lampje - Annet Schaap
Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.