De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Woorden van 2012

Project X-feest en frietchinees

Elk jaar worden er talloze woordverkiezingen gehouden.
Elk jaar worden er talloze woordverkiezingen gehouden.

De afgelopen weken verschenen tal van lijstjes met 'woorden van het jaar 2012'. Taalhelden zet ze voor je op een rijtje.

Yolo

Om te beginnen organiseerde Van Dale, bekend van het woordenboek, een verkiezing in Nederland en in België. In België won het woord frietchinees, dat gebruikt wordt voor Aziatische frituuruitbaters (voor Nederlanders: snackbareigenaren). In de categorie jongerentaal won yolo, de afkorting van 'you only live once' (je leeft maar één keer). Het woord wordt meestal gebruikt als je iets leuks gaat doen in plaats van iets nuttigs.

Whappen

In Nederland eindigde yolo bij jongerentaal op de tweede plaats. De nummer 1 in die categorie werd whappen, het werkwoord voor WhatsApp gebruiken. In Nederland was het algemene woord van het jaar volgens Van Dale project X-feest, dat is ontleend aan de film Project X. Het betekent feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt. In 2012 gebeurde iets dergelijks in de Groningse stad Haren.

Kingsize

Maar niet alleen Van Dale organiseerde een woord van het jaar-verkiezing. Bij de Vlaamse jongerenzender Ketnet kozen de kijkers het woord kingsize tot kinderwoord van 2012. Dat woord had al een betekenis (heel groot), maar in Vlaanderen gebruiken jongeren het tegenwoordig ook als iets super, geweldig of fantastisch is.

Pandapunten

Waar het bij de meeste verkiezingen gaat om een woord dat het afgelopen jaar typeert, of dat veel gebruikt werd, zocht het Nederlands Instituut voor Lexicografie naar het mooiste en het lelijkste Nederlandse woord. Het mooiste woord was volgens de stemmers het studentenwoord pandapunten. Het aantal pandapunten dat iemand heeft gespaard, geeft aan hoe lang iemand geen seks heeft gehad. De achterliggende gedachte van het woord: heb je te lang geen seks, en dus veel pandapunten, dan word je bedreigd met uitsterving, net als de panda. Het lelijkste woord volgens de kiezers is grexit. Het woord is een combinatie van exit en Griekenland en werd gebruikt als er werd gespeculeerd over een eventueel vertrek van Griekenland uit de EU, een grexit dus.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Hoe klonk het Oudnederlands?
weetjes

Hoe klonk het Oudnederlands?

De Nederlandse taal in Rotterdam in de elfde eeuw

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord