De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Poenie

Het beste woord voor vagina

Poenie is het beste woord voor vagina. Dat vinden de luisteraars van het Nederlandse radioprogramma De Wild in de Middag. Samen met het Rutgers kenniscentrum voor seksualiteit en Sofie van den Enk ging het programma van NPO Radio 2 op zoek naar een nieuw woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Want, zo valt te lezen op de website: 'Waar het mannelijke geslachtsdeel piemel wordt genoemd, worden voor het vrouwelijk geslachtsdeel verschillende benamingen gebruikt, zoals voorbips, spleetje, plasser of muts. Geen van deze woorden is gangbaar en draagt trots uit, waardoor meisjes van jongs af aan niet leren om hun geslachtsdeel te benoemen. Daardoor staan meisjes in zelfbewustzijn en weerbaarheid al op achterstand voordat hun seksuele loopbaan begint.'

Surinaams

Het programma organiseerde een woordverkiezing en het populairste woord bleek poenie. Het woord poenie is niet nieuw, het is afgeleid van punani, wat in Suriname een gangbaar woord is. Poenie en punani waren beide al opgenomen in de Nederlandse straattaal. Luisteraars konden kiezen uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni.

Snippa in Zweden

Ook in Zweden werd vijftien jaar geleden een nieuwe naam geïntroduceerd voor de vagina: snippa. Na een grote publiciteitscampagne is het begrip daar inmiddels helemaal ingeburgerd.

Reacties

wat schandelijk zeg andermaansss woordjes gebruiken

Poenie of puneke is een kusje in het Maastrichts dialect!

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?