De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Orkaan of cycloon

Hoe noemen we de wind?

Alle tropische stormen tussen 1985 en 2005. Hoe roder, hoe ernstiger.
Alle tropische stormen tussen 1985 en 2005. Hoe roder, hoe ernstiger.

Waarom heette de storm die in 2013 over de Filipijnen raasde een tyfoon? En niet een orkaan? En was het ook een cycloon? Hoe noemen we de wind?

Tyfoon of orkaan?

Een tyfoon is een tropische storm in de Chinese Zee of in de Stille Oceaan. Stormt het ergens anders? Dan kan het geen tyfoon zijn. Een ander woord voor tyfoon is taifoen. Woedt de storm in het oostelijke deel van de Stille Oceaan of in de Atlantische oceaan, dan noemen ze het een orkaan, en geen tyfoon.

Cycloon

Beide soorten stormen, een tyfoon en een orkaan, vallen onder de categorie tropische cyclonen. Dat zijn stormen in tropische gebieden die harder zijn dan windkracht 12. Daar houdt de schaal van Beaufort op en begint de schaal van Saffir-Simpson. De wind waait bij windkracht 12 met 117 kilometer per uur, ongeveer de snelheid van een auto op de snelweg. In de Filipijnen in het najaar van 2013 raasde de tropische cycloon zelfs meer dan 300 kilometer per uur, zo snel als een hogesnelheidstrein. Die tyfoon viel daarmee in de laatste en ergste categorie op de schaal van Saffir-Simpson, categorie 5.

Frisse bries

Wind in Nederland en België heet meestal een frisse bries, een harde wind of een zeer zware storm, zoals je kunt zien in dit lijstje. In dit deel van de wereld komen geen orkanen voor. Soms zijn losse windstoten wel krachtiger dan windkracht 12. Zo is er op 28 oktober 2013 in Noord-Nederland een windstoot van 152 kilometer per uur gemeten. Officieel valt die snelheid onder orkaankracht, categorie 2 op de schaal van Saffir-Simpson.

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen

Hoe klonk het Oudnederlands?
weetjes

Hoe klonk het Oudnederlands?

De Nederlandse taal in Rotterdam in de elfde eeuw