De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Dyslexieletterype

Om verwarring te voorkomen

Dit stukje is geschreven in het lettertype Dyslexie.
Dit stukje is geschreven in het lettertype Dyslexie.

Door Maria Klønhammer

Dyslexie: lastig en vervelend. Letters lijken door elkaar te staan en daardoor is lezen een stuk moeilijker. Christian de Boer, grafisch ontwerper en zelf dyslectisch, hoopt het voor dyslectici iets gemakkelijker te maken. Met een pilletje dat je dyslexie spontaan laat verdwijnen? Nee dat niet, maar wel: met een lettertype dat lezen gemakkelijker maakt.

Testje

Wat vaak gebeurt als je dyslexie hebt, is dat de letters ondersteboven of gespiegeld staan, of dat je letters die erg op elkaar lijken, omdraait. Laten we een testje doen. Stel je voor dat je dyslexie hebt (als je het echt hebt, wordt dit misschien wel erg ingewikkeld). Wat staat hier:

qnt

Je denkt dat er qnt staat, toch? Maar wat er eigenlijk staat, is put. Door je dyslexie is de u veranderd in een n en de p in een q. Dit komt omdat je de letters omdraait of spiegelt. Het lettertype Dyslexie lost dit volgens de ontwerper op.

Geen kleuterlettertype

Waar de maker van het lettertype ook rekening mee heeft gehouden, is dat het er een beetje mooi uit moet zien. Naar mijn mening is dat redelijk gelukt. Je ziet wel dat het een ander lettertype is dan 'normaal', maar het ziet er niet uit als een kleuterlettertype.

Wetenschappelijk

Inmiddels wordt wetenschappelijk onderzocht of het lettertype inderdaad het juiste effect heeft. Uit enkele onderzoeken blijkt dat dyslectici niet minder fouten maken bij stukjes in dit lettertype. Wel zeggen ze dat prettiger leest. Maar uit berichten op verschillende fora valt op te maken dat ook daarover de meningen verschillen.

Toch hebben verschillende scholen, bedrijven en overheden het lettertype Dyslexie aangekocht en er zijn boeken in het font uitgebracht. Als je het zelf wil gebruiken moet je ervoor betalen.

Voor meer informatie en voorbeeldteksten zie: http://www.studiostudio.nl

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen