De jongerenwebsite van de taalunie

lol
   

Renée is geen René

3 gouden tips voor geslachtsverwisselaars

Let op de dubbele e.
Let op de dubbele e.

Als je Renée heet, heb je regelmatig met een geslachtsverwisseling te maken. Taalhelden-redacteur Renée Peereboom (20) heeft drie gouden tips voor iedereen die haar ten onrechte in het verkeerde hokje stopt.

Door Renée Peereboom

Omdat mensen vanwege mijn naam nogal eens denken dat ik een jongen ben, heb ik een aantal tips bedacht. Gewoon om ervoor te zorgen dat dit soort dingen in de toekomst niet al te vaak meer zullen gebeuren.

Tip 1: let op de dubbele e

Op een gegeven moment had ik een afspraak in het ziekenhuis. In gedachten verzonken zat ik in de wachtkamer. 'Meneer Peereboom?' werd er plotseling geroepen. Verward keek ik op: dat was mijn achternaam, maar ik ben geen man. Na even om me heen te hebben gekeken, besefte ik wat er was gebeurd: blijkbaar had iemand bij het zien van mijn naam niet gelet op de dubbele e en had hij mijn naam daardoor aangezien voor die van een jongen. Als hij tip 1 had opgevolgd, had hij deze fout kunnen voorkomen.

Tip 2: let op de dubbele e

Ik ging eens naar een luxe hotel, met zwembad en sauna. Toen ik incheckte, werd ik nogal vreemd en beschaamd aangekeken. Ik begon me af te vragen of ik misschien mijn trui binnenstebuiten aan had, of dat er iets anders aan mijn uiterlijk niet klopte. Ik kon alleen niet goed ontdekken wat. Het kaartje dat ik meekreeg bij de sleutel gaf meer duidelijkheid. Op de plaats waar de naam van de hotelgast stond, was geschreven: 'De heer Peereboom'. Als dit hotel iets meer had gelet op tip 2, had ook deze fout vermeden kunnen worden.

Tip 3: let op de dubbele e

Het zoeken van een kamer in Amsterdam kostte veel moeite. Toen ik gereageerd had op een kamer in de wijk Bos en Lommer, kreeg ik als reactie dat ze op zoek waren naar een meisje. Dat mijn geslacht op mijn kamerzoekaccount duidelijk te lezen was, hielp blijkbaar niet en ook op mijn tip 3 is nooit acht geslagen. Ik had meteen geen zin meer om de kamer te komen bekijken, dus heb ik het erbij gelaten.

In Nederland komen alle mogelijke vormen van Renée voor als naam voor zowel jongens als meisjes, niettemin zijn Renées in negen van de tien gevallen meisjes. Meer over Renée, René, Renee, Renéé enzovoort vind je in de voornamendatabank van het Meertens Instituut.

Reacties

Je schept zelf ook onduidelijkheid...Renée...dus vrouw...maar toch Redacteur ipv Redactrice....

Daar kan Renée niks aan doen, die verantwoordelijkheid ligt bij mij als hoofdredacteur. Je kunt je inderdaad afvragen of het in dit geval niet per se redactrice had moeten zijn. Goed punt dus.
Maar over het algemeen is redacteur voor een vrouw niet fout, zie punt (2) in dit taaladvies.

 

Groeten, Maartje
hoofdredacteur van Taalhelden

Ik heet dus René. Ben een man. En toch denken met name docenten Frans, klanten van mij, nog vaak dat ik een vrouw ben en spreken mij in e-mails aan met 'mevrouw'...

Reactie toevoegen

Prima de luxe en jemig de pemig
lol

Prima de luxe en jemig de pemig

Over taal in cabaret

Huan Grantjie
lol

Huan Grantjie

Parodie op Krantenwijk van Lil Kleine

De raarste plaatsnamen
lol

De raarste plaatsnamen

Trutjeshoek en Hongerige Wolf